Inspiration, del VIII – Den viktige

Bilden ovan föreställer Anders Petersson, ordförande i JKS Basket. I Bredäng med omnejd är han en legend. Förra året tilldelades han av Stiftelsen Konung Gustaf V:s 90-årsfond ett välförtjänt stipendium för sina insatser. En utmärkelse som anses vara den främsta som ideella ungdomsledare i Sverige kan få. Helt rättvist.

Denne man är nämligen en av de viktigaste personerna i Sverige när man talar om vilka insatser som har gjorts och fortfarande görs för ungdomar. När ungdomsgårdarna stängdes ner en efter en såg Anders till att (ibland rent fysiskt) ta tag i de som riskerade att hamna snett på grund av att de inte hade någonstans att vara eller något vettigt att göra. Vi är många som vuxit upp i Skärholmstrakten och spelat basket i JKS som har Anders att tacka för mycket.

Anders har vigt sitt liv åt att få kids att inse att det är roligare att spela och coacha basket än att hänga i centrum och hamna i trubbel. Han såg till att ”Hallen” alltid var öppen, att alla alltid hade någonstans att vara och att alla kände sig välkomna. Han lärde oss vikten av eget ansvar, att arbeta i grupp, att ta hänsyn till andra och framför allt – att hålla ihop. Det finns ingen basketklubb i Sverige där medlemmarna kände/känner samma starka band sinsemellan.

Som jag förstår det fyller Anders 65 år nästa år. Han kommer aldrig pensionera sig. Eldsjälar kan inte det. Det är jag glad för.

Tack Anders.

4 Responses to Inspiration, del VIII – Den viktige

 1. Robert Stasinski skriver:

  Stort shoutout till ”Andes”. Bredängs Basketkung och en duktig organisatör. Fortsätt tills du är 100.

 2. Jimmy Diaz skriver:

  Du berör och påverkar.

 3. Gustaf Mabrouk skriver:

  Anders! Utan dig hade jag inte varit den jag är idag…utan dig hade vi aldrig haft en eldsjäl som puschat på! Utan dig hade vi aldrig nått våra mål! TACK

 4. Matte skriver:

  Roligt att en sådan eldsjäl uppmärksammas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: